İmplantlar nedir?
İmplantlar, biyouyumlu, son derece saf titanyumdan yapılmış, yüksek hassasiyetle yapılan yapay diş kökleridir. Özellikle iyi bir dokuya sahiptir; biyo-uyumluluk, kemiklerle birleştiğinde, Osseointegrasyon adı verilen güvenli bir bağlantı oluşturur. Titanyuma karşı alerjik reaksiyonlar bilinmemektedir. Bu diş kökü “üç” için ayrılmaz bir sütundur. Bununla kronlar, köprüler veya takma dişler takılabilir.
İmplantlar kimler için faydalıdır?
İmplantlar periodontal hastalık, periodontitis, diş çürümesi veya kazalardan kaynaklanan diş kayıpları için iyi bir alternatiftir. Burada bir yaş sınırı yoktur. Diş kaybı giderek daha fazla genç hastayı ve ağırlıklı olarak yaşlıları etkilemektedir.
Şunları ayırt ederiz:
Tek fazlı implantlar:
İyileşme döneminde mukozanın üzerine yerleştirilen implant görünür halde kalır. Bu aşamadan sonra restorasyonlar implantın kron yapısına simante edilebilir veya vidalanabilir.
İki fazlı implant:
Bu implant görünmezdir ve ağız mukozasının iyileşmesi sırasında üzeri örtülür. Ancak bu aşama tamamlandıktan sonra lokal anestezi altında tekrar maruz bırakılmalıdır.
İmplant nasıl yapılır?
Genellikle vidalı veya silindirik bir sistem vardır. Farklı uzunluk ve çaplarda mevcutturlar. Diş implantı, tam olarak önceki dişin düştüğü ve kemikle birlikte büyüdüğü yere implante edilir.
İmplant nasıl sabitlenir?
- Cerrahi bistüri veya panç ile implantın kesilmesi için yeterli alan sağlamak için diş eti açılır. Çene kemiği daha sonra implantın konumuna ve boyutuna göre steril salin ile yeterli soğutma altında özel matkaplarla tedavi edilir. Arada, seçilen konumu (yön, deliğin derinliği vb.) kontrol etmek için bir röntgen incelemesi yapabilirsiniz.
- Daha sonra implant kemiğe sıkıca sabitlenir. Birçok implant sistemi, implantın bir cırcır kullanarak matkap deliğine vidalandığı bir vida dişi sağlar. Silindir implant sistemleri çene kemiğine dövülür.
- İmplant yerleştirildikten sonra, yapay diş köküne iyileşme başlığı adı verilen bir kapak vidalanır ve mukoza zarı dikilir (kapalı yöntem) veya diş etlerini doğrudan şekillendirmeye yarayan küçük bir destek uygulanır (açık yöntem).
- Bireysel durumlarda, implant geçici protezlerle de hemen desteklenebilir.
- İmplantolog, hasta için hangi tip, uzunluk ve çapın uygun olduğuna bireysel olarak karar vermelidir. Üreticinin güvenliğine ve dayanıklılığına dikkat etmelidir.
Ne zaman implante edilebilir?
Hemen implantasyon:
Bir dişin çıkarılmasından sonra yapay diş kökü doğrudan alveollere implante edilebilir. Dişeti, kemik ve dokunun çoğu kalır. Bu yöntem akut periodontitis veya kemik kaybı için önerilmez. Bu durumda önceden bir kemik yapılandırması yapılmalıdır.
Hemen implantı geciktirmek:
Bu durumda yaklaşık 6-12 hafta sonra eski alveollere implante edilir. Bu süre zarfında iltihaplanma iyileşebilir ve erken implant başarısızlığını azaltır.
Geç implantasyon:
Bu işlem ile diş çekimi arasında genellikle üç ay veya daha fazla süre vardır. Bu süre zarfında alveollerin etrafındaki iltihabın tamamen iyileştiğinden emin olabilirsiniz.
İmplantlar ne kadar sürer?
İmplantın korunmasını sağlamak için düzenli kontrol ve mükemmel ağız hijyeni çok önemlidir. Burada protezin işlevi ve doğru pozisyonu kontrol edilmelidir. Yıllarca süren çalışmalardan sonra dişsiz çeneler için çok yüksek bir başarı oranının öngörüldüğü keşfedildi ve implantların ömür boyu dayanabileceği gösterildi.
Çok sayıda sigara içimi, kötü ağız hijyeni, diş etlerinin sürekli kanaması ve kemik dokusunun iltihaplanması gibi birçok neden implantın kaybına neden olabilir. Bazen nadir durumlarda yapay diş kökünün kemiğe bağlanmaması da olabilir.
İmplantların ne gibi avantajları vardır?
İmplant destekli protezlerin birçok fonksiyonel, estetik ve tıbbi faydası vardır. Bu doğal bir gülümseme hissi yaratır; artık kaymaz veya düşmez ve hastalar tekrar dişleriyle çiğneyip konuşabileceklerini hissederler.
Hangi tıbbi faydaları var?
İmplant sadece eksik boşlukları doldurur ve sağlıklı komşu dişleri gıcırdatmak zorunda kalmaması önemli bir avantaja sahiptir. İmplantlar, kemiği ve destekleyici dokuyu koruyarak çevredeki kemikler için çok fazla güç sağlayabilir. Kemik kaybı gecikebilir ve bu nedenle diş çekildikten sonra mümkün olan en kısa sürede implantlar yerleştirilmelidir.
Bilmen gereken:
- İmplantlar için cerrahi bir prosedür gereklidir
- Maksiller sinüsün nihai açılması ile
- Prosedür maliyetli olabilir
- Daha fazla ağız hijyeni gerektirir
- Uzun tedavi süresi