Doğuştan görme kusurları
Çeşitli görme hataları vardır. Normal gören bir gözle, kornea ve lens, göz küresinin uzunluğu ile tam olarak eşleşir. Bu ölçümler kusurlu görüşlerle eşit değildir ve odak noktası retinanın önünde veya arkasındadır.
Kısa görüşlülük (miyopi)
Miyopisi olan hastaların göz küresi çok uzun veya boyuna göre çok fazla kırma gücüne sahiptir. Bu nedenle, gelen ışık ışınları retinanın önünde buluşur ve bu da uzaktaki nesnelerin bulanık bir temsiline yol açar.
Uzak Görüş (Hiperopi) Uzak görüşten
muzdarip hastaların göz küresi çok kısadır veya uzunluğuna göre kırma gücü yetersizdir. Bu nedenle, gelen ışık ışınlarının odak noktaları retinanın arkasındadır.
Kornea eğriliği (Astigmatizma) Astigmatizma
ile kornea yüzeyi düzgün değil, düzensiz bir şekilde kavislidir. Bu özellikle zordur, çünkü ışık ışınları farklı yönlerde kırılır ve bir odak noktası oluşturmak üzere birleşmez. Bu, çarpık bir temsile yol açar.
Yaş ileri görüşlülük (presbiyopi):
Çoğu insan yaşa bağlı Uzak görüşlülük (presbiyopi) geliştirir. Bu genellikle okuma gözlüğü veya bifokal kullanılarak düzeltilir. Ancak bu kırma kusuru, göz küresinin uzunluğundaki bir değişiklikten değil, göz merceğinin sertleşmesinden kaynaklanır. Bu nedenle uzaklığı ve yakınlığı ayırt etme yetenekleri kaybolur.
Katarakt:
Katarakt çoğunlukla 60 yaşından itibaren gelişir ve sıklıkla senil katarakt olarak adlandırılır. Ancak gençler de katarakttan etkilenebilir. Dünya çapında, hastalık tüm körlüklerin yaklaşık yüzde 40’ına neden olur. Erken teşhis için 40 yaşından itibaren düzenli olarak göz muayenesine gitmelisiniz. Bilinmeyen bir nedenle lensteki yapısal proteinler değişir ve kristalleşir. Sonuç olarak, genellikle kristal berraklığındaki göz merceği bulanıklaşarak görüşünüzü engeller. Gelen ışık parlamaz ve saçılır. Bu nedenle retinada daha keskin görüntüler oluşamaz.
Makula dejenerasyonu (MD)
İleri yaştaki en yaygın görme bozukluklarından biri, iki şekilde ortaya çıkabilen yaşa bağlı makula dejenerasyonudur (AMD): kuru ve ıslak makula dejenerasyonu. Bu hastalıkta en keskin görüş alanında (makula) sinir hücreleri yok edilir. Kuru MD ile görme keskinliği yavaş ama istikrarlı bir şekilde azalır. Hastalığın etkilerini telafi etmek için büyüteç, ekran okuyucu vb. büyüteç görme yardımcıları kullanılabilir. Islak MD, kuru MD’den çok daha hızlı gerçekleşir. Yeni ilaçlar (VEGF inhibitörleri) sayesinde hastalık durdurulabilir.
glokom
“Yeşil Yıldız” (glokom) terimi, göz içi basıncındaki artışın eşlik ettiği çeşitli göz hastalıklarını kapsar. Yetişkinlerde ortalama göz içi basıncı 15-20 mm/Hg civarındadır. Bu değer önemli ölçüde artarsa, görme alanı kusurları ile fark edilen optik sinirde onarılamaz hasara yol açar. Bu nedenle, göz içi basıncının düzenli olarak incelenmesini öneririz. Hastalığın ilerlemesini önlemek için ilaç tedavisi veya ameliyat mümkündür.
Diyabetik Retinopati:
Diabetes mellitus hastalığındaki önemli artışla birlikte, kaçınılmaz olarak göze verilen hasarı da arttırır (diyabetik retinopati). Sürekli yükselen kan şekeri seviyeleri ile yağ ve protein maddeleri, gözün kırılgan ve patlayabilen hassas damar duvarlarında birikir. Bu, özellikle görme alanı kusurlarından etkilenenler için fark edilir. Görme bozukluklarının tedavisi ancak çok sınırlı ölçüde lazer ve kriyoterapi ile mümkündür. Bu nedenle, bu durumda önleyici tedbirler en yüksek önceliğe sahiptir:
- Kan şekeri seviyelerinin optimal kontrolü.
- 120/80 mmHg kan basıncı okumaları
- Sigara içme!