Monofokal lensler, korneanın kenarındaki küçük bir kesiden (minimal invaziv) implante edilir ve uzağı net görmenizi sağlar. Ancak bu gözlük camları sadece bu kusurlu görüşü (uzağı görememe) düzeltir. Refraktif lens değişiminden sonra gözlüksüz belirli bir mesafenin keskin bir şekilde görülebileceği şekilde hesaplanabilirler.
UV filtresi göze zarar gelmesini önler ve retina için zararlı etkilere karşı ek koruma sağlamayı amaçlar. Ancak hepsinden öte, bazı durumlarda (örneğin, araba kullanmak) daha iyi bir kontrast hissi elde ediyor gibi görünüyor.
Bu lensi hangi hastalar tercih ediyor?
- Sadece uzak görme sorunu olan hastalar
- 40/45 yaş üstü, değişen görme ile baş edemeyen ve henüz trifokal lense doğru genel adımı atmamış hastalar.
- Daha düşük bütçeli hastalar
- Kataraktlı hastalar
Dezavantajları:
- Monofokal lensler küreseldir ve subjektif olarak geceleri daha zayıf görüşe ve düşük kontrasta neden olabilir.
- Monofokal lensler astigmatizma ve yaşa bağlı görme kusurlarını düzeltmek için kullanılamaz.
- Refraktif lensin monofokal lenslerle değiştirilmesinden sonra, göz her iki görme koşuluna da (mesafe/yakınlık) uyum sağlayamadığı için genellikle okuma gözlükleri gereklidir. Tamamen gözlüksüz yapmak isteniyorsa başka bir lens modeli seçilmelidir. (bkz. Çok odaklı lensler ve üç odaklı lensler).
Kullanılacak lenslerin özellikleri:
Kullanılacak lenslerin öncelikle CE sertifikasına (Avrupa Standartları Sertifikası) sahip olması gerekmektedir. Kullanımı yaygın olup, iyi sonuçları olduğu bilinen güvenilir lensler seçilmelidir. Ayrıca 2 mm’lik kesiden göze özel bir enjektör yerleştirilmelidir. (Mercek gözde kendi şeklini oluşturuyorsa eni 13 mm, boyu 6 mm olmalıdır).
Cerrahi teknik ve anestezi:
Lens implantasyonu tamamen ağrısız bir operasyondur. Anestezi özel göz damlaları kullanılarak gerçekleştirilir. Bu tip anestezi, topikal anestezi olarak da bilinir. Damlalardan sonra fakoemülsifikasyon yöntemi (fako – folklor lazer – yöntemi) uygulanır.
Ameliyat süresi:
Yaklaşık. 10 dk. Hastaya göre daha kısa veya daha uzun olabilir.
Ameliyat sırasında veya sonrasında ağrı olur mu?
İşlem anestezi altında yapıldığından işlem tamamen ağrısızdır. Ameliyattan sonra bile herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.
Ameliyat sonrası süreç nedir? Normal günlük rutininize ne kadar çabuk dönebilirsiniz?
Hastanın tedavi edilen gözü bir gece kapalı tutulur. Ertesi günden itibaren günde 4 kez 2 damla verilir, ancak hasta banyo da dahil olmak üzere normal günlük rutinine hemen devam edebilir. Diğer göz ameliyatından sonra ameliyat edilen göz iyi görebilir. Her iki lens de implante edildikten sonra lensin ayarlanması da çok daha rahat hale gelir.